Om utstyr
Hva slags utstyr trenger du? Det er et spørsmål med flere svar.
Våpen
Vi bruker et bredt utvalg våpen og skjold fra europeisk middelalder og vikingtid. De faller i hovedsak i kategoriene sverd, øks, kniv, daneøks, glaive, tohåndsspyd og enhåndsspyd.
Våpnene skal være laget for hærkamp, med tykk egg og avrundet spiss og uten skarpe kanter og hakk. Skjold skal ikke ha skarpe kanter.
KH1260 har noen våpen til utlån til nybegynnere, inntil de får skaffet eget utstyr.
Treningsutstyr
Du trenger treningstøy du ikke er spesielt redd for. Mange foretrekker å trene i historiske klær, men det er ikke påkrevd.
I tillegg må du ha påkrevd sikkerhetsutstyr:
- Kamphansker skal beskytte hendene, som er det mest utsatte området i denne sporten. De må ha tilstrekkelig polstring eller pansring og dekke hele hånden. Hanskene kan du lage selv eller kjøpe, men husk at vanlige bandyhansker e.l ikke kan brukes på oppvisninger og turer som krever historisk utstyr. Nybegynnere kan få låne kamphansker.
- Tannbeskytter er heldigvis noe det sjelden er bruk for, men de er billige og tenner er dyre.
- Suspensorium er påkrevd for menn, siden skrittet er treffområde.
Noen krigere bruker mer utstyr enn det som er påkrevd:
- Albue- og knebeskytter.
- Underarms- og leggbeskytter
- Brystbeskyttelse og suspensorium for kvinner.
- Hodebeskyttelse, i form av hjelm eller polstring.
Historiske klær
Historiske klær er ikke påkrevd for å delta på trening, men er nødvendig for å være med på mange arrangement, turer og oppvisninger. Hvor mye som kreves varierer fra arrangement til arrangement.
Historiske klær er laget i farger, mønster og materiale tilpasset den aktuelle historiske perioden som skal gjenskapes -i vårt tilfelle Norge på 1200-tallet. For de fleste er det naturlig å begynne med en kjortel i ull og en underkjortel i lin, og etterhvert utvide til man har en komplett drakt uten moderne elementer.
Siden vi ikke faktisk lever på 1200-tallet og kjoler ikke er egnet til hærkamp er mannsdrakten anbefalt for både kvinner og menn. For en grundigere gjennomgang av den historiske drakten med sytips kan du se på kleskompendiet vårt (lenke: Kleskompendiet)